Planlægger du din mad efter dig eller kostvejlederen?

Planlægger du din mad efter dig eller kostvejlederen?

Danmark er ét stort virvar af kostretningslinjer, regler og forskellige holdninger. Og ikke nok med, at man bliver fortalt, hvad man skal proppe i munden – nej, vi bliver også fortalt, hvor mange gange vi skal sætte os til bords hver dag, og endda også på hvilke tidspunkter!

Så der er da ikke noget at sige til, at det er nemt at blive forvirret – og stresset! For har jeg ødelagt hele mit vægttab, hvis jeg ikke når at spise mine obligatoriske 6 måltider hver dag? Og hvad hvis jeg missede mit 30 minutters ”åbne” vindue, til at få fyldt depoterne op, efter min træning? Shit mand – er træningen så fuldstændig spildt?!

NEJ! Og stop lige engang – for første skridt mod en sundere livsstil er i hvert fald IKKE, at vi skal blive stressede over timing og regler. Det handler om at finde balance og at finde ud af, hvad der fungerer for dig!

Derfor vil jeg i dette blog-indlæg tale lidt om to ting, der er heftigt diskuteret i det danske sundhedsforum – måltider, der ”times” efter din træning, og mellemmåltider.

Trænings-timede måltider

Det er blevet enormt populært, at vi skal spise i det øjeblik, vi lægger det sidste træningsredskab fra os. Det skal gerne være noget protein- og kulhydratholdigt, som kan fylde depoterne op og hjælpe restitutionen på vej. Og hvad er det så for nogle måltider, der anbefales. Det er alt fra kakaomælk til bananer og avocado med rejer og hytteost. Desuden forsøger fitnesscentrene at spise os af med pre- og post-workout protein shakes, barer og shots.

Sandheden er bare den, at denne form for ”timede” måltider henvender sig til en helt speciel type mennesker. Det er til dem, der træner målrettet, hver eneste dag. Det er elitesportsudøvere, bodybuildere og fritids-trænere, der træner meget målrettet og måske er i gang med at øge deres muskelmasse markant.

Timede måltider er IKKE for os, der træner 2-3 gange om ugen. Det er ikke noget, der er påkrævet, fordi vi en dag løber 5 eller 10 kilometer. Og det er slet ikke for dem, der ønsker vægttab. Passer det med at du skal spise et mellemmåltid, og er du sulten, så fint. Men det er utopi at tro, at man bidrager positivt til et vægttab ved at kværne en sukkerfyldt proteinbar efter hvert træningspas.

Så drop timingen og begynd at mærke efter i kroppen i stedet. Har jeg brug for dette? Hvad fungerer bedst for mig i forhold til min træningsmængde? Og er jeg overhovedet sulten?

Mellemmåltider

…og det fører mig videre til mellemmåltider, som angiveligt skulle øge vores forbrænding og holde blodsukkeret stabilt. Men er det så bare ligegyldigt, om vi f.eks. er stopmætte eller faktisk bliver lidt stressede over at skulle huske at spise så mange gange?

Selvfølgelig ikke. Jeg anbefaler godt nok til alle på AJ Bootcamps kostplan at forsøge at dele sine måltider udover dagen på 3 hovedmåltider og 2 mellemmåltider. Hvorfor? Fordi det forebygger overspisning og risikoen for at springe på det nærmeste stykke kage eller andet uhensigtsmæssige madvalg. Derudover lærer det vores krop at vænne sig til mindre portioner efter måske at have været præget af overspisning og konstant overmæthed.

MEN – jeg anbefaler også at teste det af og finde ud af, om mellemmåltider passer til en personligt. For det er ikke alle, der bryder sig om at spise så ofte, for ikke at nævne, at de slet ikke har appetit hertil.
Er du vant til at få et ”dyk” midt på formiddagen og sidst på eftermiddagen, kan mellemmåltider hjælpe dig, unægteligt. Men er du ikke normalvis sulten på disse tidspunkter, er det ikke sikkert, at det kommer til at virke for dig. Vær blot opmærksom på, at du så ikke overspiser til hovedmåltiderne, grundet større sult.

Mads Bo siger altid på sine foredrag: ”Vær din egen helsemester!” & ”Brug din sunde fornuft!”, og det vil jeg gerne formidle videre til Jer. Er du stadig stopmæt efter din frokost, kan det være, du skal skubbe dit mellemmåltid lidt, eller helt udelade det. Og er dit ønske at lægge din livsstil om og blive et sundere menneske, er det nok ikke chokolade-proteinbaren efter træning, der faciliterer dette. Det gælder om at mærke efter, lære sin krop at kende, i stedet for at lytte til en masse eksperters gode og dårlige råd.

Jeg håber, at dette blogindlæg vil inspirere dig til at begynde at lytte mere efter din krop og dine fornemmelser, frem for altid at tage eksperternes råd for gode varer. Selvom noget kan være hensigtsmæssigt, er det ikke sikkert, det er det for dig. Så brug i stedet lidt tid på at finde ud af, hvad der passer for dig personligt – og stole på det, i stedet for !